Магистерски трудови – Нутриционизам (едногодишни студии)
- Оценка на влијанието на видот, квантитетот на функционалната храна и квалитетот на животниот стил кај лицата со хиперинсулинемија кои имаат покачена телесна маса
- Импактот на исхраната и стилот на живеење врз појавата на угоеност или потхранетост кај адолесценти од македонски и албански етникум
- Влијанието на социјалните медиуми како маркетинг средства врз прехранбените навики на младата полнолетна популација
- Најдобар начин на конзумирање на коприва за оптимално искористување на железо и витамин Ц
- Влијанието на исхраната и начинот на живеење врз застапеноста на кардиоваскуларните заболувања кај македонската популација
- Влијанието на антиоксидантите врз машкиот фертилитет
- Евалуација и меѓусезонски варијации на квалитетот и безбедноста на водата во селските водоводи во Битолско-Пелистерскиот регион
- Високопротеинска-нискокалорична метода за намалување и регулирање на телесната тежина
- Употреба на суплементи во превенција на кардио-васкуларни и малигни заболувања во корелација со морбидитетот и морталитетот во Р.Македонија
- Корелациона анализа на нутритивните својства на медот со потрошувачкото однесување
- Улогата на нутрицијата во мултифакторијалната етиологија на остеопорозата кај женската популација во Република Македонија
- Системи и модели за дефинирање на индикатори за одржлив начин на исхрана
- Познавање на влијанието на хранливите материи и нутритивни стратегии кај спортисти од екипни спортови
- Влијание на навиките во исхраната врз појавата на кариес кај децата од рурална и урбана средина во градот Скопје
- Важноста на диетата сиромашна со протеини во прогресијата на хроничната бубрежна болест
- Присуство на биоактивната компонента ганодермна киселина во примероци од медицинската габа Ganoderma lucidum
- Анализа на нутритивниот статус, некои функционални и биохемиски параметри поврзани со навиките во исхрана и физичка активност кај училишните деца во Прилеп
Магистерски трудови – Нутриционизам (двегодишни студии)
Магистерски трудови – Управување со квалитет и безбедност на храна (едногодишни студии)
- Следење на квалитетот на сончогледово и маслиново масло за јадење при загревање во микробранова печка
- Компарација на квалитетот на бело саламурено сирење произведено во традиционални услови
- Определување на разликите во квалитетот на различни формулации функционални паштети од охридска пастрмка
- Aнaлизa и сoгледувaње нa сoстoјбите сo имплементaцијa и функциoниpaње нa системoт зa безбеднoст нa хpaнa вo млечнaтa индустpијa
- Органската храна во Р.С.Македонија: потенцијал, пазар, потрошувачки ставови и детерминанти на влијание
- Влијание на јачменовото брашно врз амилографските карактеристики на тестото и крајниот квалитет на кексите
- Потрошувачкото однесување како клучен фактор во маркетингот на развојот на производи со протеини од различно потекло
- Застапеност на пестициди во свежи јаболка и јаболка врз кои се применети различни начини на подготовка
- Влијание на светлината, волуменот на маслото и времето на складирање врз количеството на пероксиди во масло од маслодајна репка
- Ефектот на волуменот на маслото, времето на складирање и ароматичните растенија врз количеството на пероксиди во ладно цедено маслиново масло
- Обработка на knock out-барањата од стандардот ifs-верзија 6.1. во месна индустрија за производство на месни производи од живинско месо
- Производство на кекси од пченично и јачменово брашно и нивна карактеризација
- Следење на квалитетот на бело саламурено сирење добиено на традиционален и индустриски начин
- Корелација на нутритивните и сензорните карактеристики на бел леб произведен од брашно на агрономски биофортифицирана пченица
- Влијание на волуменот на маслото и времето на складирање врз количеството на пероксиди во ладно цедени сончогледови масла без додаток и со додавање на ароматични билки и зачини
- Мониторинг и споредба на резидуи и контаминенти во јагнешко месо од Mакедонија во периодот од три последователни години
- Температурна зависност на пермеабилноста на полимерни филмови на различни гасови
- Напредна статистичка анализа на податоци, пред и после спроведена диета со квалитетна храна кај лица со прекумерна телесна тежина
- Интегрирани процеси и системи за безбедност на храната со посебен статистички осврт во Република Македонија
- Определување на сончогледово масло со најмал пероксиден број при пржење на компири
- Компаративни показатели за квалитетот на месото од македонска и охридска пастрмка од аквакултурно производство
- Проучување на квалитетот и сензорните карактеристики на грахам лебот произведен од цинк биофортифицирана пченица
- Контрола на квалитетот на водата во река тополка и хидроакумулација лисиче како суровина за преработка на вода за пиење