Услуги
Прехранбено-технолошкиот центар за развој на иновативни продукти (ПТЦ) при Технолошко-техничкиот факултет е во завршна фаза на процесот на воспоставување на системот за управување со квалитет согласно меѓународниот стандард МКС EN ISO 17025:2018 во своите лаборатории. Во опсегот на акредитација се следните методи за анализа на сурово млеко:
Параметар | Метода |
Определување содржина на протеини | ISO 8968-1:2014 |
Вкупен број на бактерии | MKC EN ISO 4833-2:2013 |
Соматски клетки | MKC EN ISO 13366-2:2010 |
Афлатоксин М1 | Според упатство на произведител за инструментот VICAM 4EX |
Сите заинтересирани можат да достават барање за анализа на сурово млеко и да се информираат дополнително со контакт на маил адресата: centar.ttf@uklo.edu.mk
Упатство за корисници за начинот на чување на суровото млеко и земање примероци за анализа може да се најде на линкот.
Проектот „Акредитација на лабораторијата на Прехранбено-технолошкиот центар за развој на иновативни продукти при Технолошко-технички факултет, УКЛО“ е финансиски подржан од Министерството за образование и наука на РС Македонија во рамките на повикот за Финансирање на научно-истражувачки проекти од посебен и јавен интерес (поддршка за развој на лабораториски ресурси).