Е-сервиси за студенти

                            Упатство за Iknow

                                Упатство за студентска анкета

  Електронски уписи на студенти

  Е-курсеви       

                                               Книга за ТТФВ

 

 

УПИСИ НА ПРВ, ВТОР И ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2020/2021 ГОДИНА

Рокови за пријавување и запишување на втор циклус (конкурс)

Прв уписен рок: - Пријавување од 01.10. до 22.10.2020 год. и Запишување од 26.10. до 30.10.2020 год.

Втор уписен рок: Пријавување од 02.11. до 30.11.2020 год. и Запишување од 07.12. до 11.12.2020 год.

Рокови за пријавување и запишување на трет циклус (конкурс)

Прв уписен рок: Пријавување од 21.09. до 30.09.2020 год. и Запишување од 15.10. до 16.10.2020 год.

Втор уписен рок: Пријавување од 26.10. до 30.10.2020 год. и Запишување од 12.11. до 13.11.2020 год.

Соопштение за Ноемвриска испитна сесија на прв циклус студии

Ве известуваме дека Ноемвриската испитна сесија ќе се спроведе on-line во периодот од 02.11.2020 год. до 10.11.2020 год. Пријавувањето на испитите треба задолжително да се направи по електронски пат преку iknow системот, во периодот од 26.10.2020 год. до 28.10.2020 год.

Постарите генерации на запишани студенти кои немаат електронско досие, пријавувањето на испитите во ноемвриска сесија потребно е да го направат преку е-mail од референтите за студенски прашања.

Плаќањето за испитната сесија може да се направи електронски на (уплатница). За полагање на секој испит да се изврши уплата од 500 денари и уплата од 400 денари за ненавремено пријавување на секој испит по утврдениот рок. Уплатниците може скенирани да се испратат на e-mail до референтите на студентски прашања а оргиналите дополнително ќе се достават. При пријавувањето на испитите сите студенти се ослободени од обрвската за плаќање административна такса.

Распоредот за полање на испитите ќе биде објавен дополнително.

Соопштение за Ноемвриска испитна сесија на втор и трет циклус студии

1. Пријавување на испити за втор и трет циклус студии за Ноемвриска сесија може да се направи од 02.11.2020 год. до 04.11.2020 год. Пријавувањето на испитите треба да се направи по електронски пат преку iknow системот или преку испраќање на е-маил на референтот на студенски прашања Сашко Попов. Плаќањето може да се направи електронски, а уплатниците може да се донесат покасно во студенска служба или скенирани да се испратат по е-маил.

2. Последен рок за доставување на проектните задачи до соодветниот професор е до 04.11.2020 год. 

3. Ноемвриската испитна сесијата ќе биде во период од 12.11.2020 год. до 20.11.2020 год. Распоредот за полање на испитите ќе биде објавен дополнително.

Соопштение за почеток на наставата во академската 2020/2021 година

Им се соопштува на студентите од прв циклус студии дека наставата на Технолошко-технички факултет ќе започне на 05.10.2020 год. (понеделник) и ќе биде по електронски пат (on-line) со користење на платформата Google meet, според распоредот за настава,  кој е објавен на веб страната од факултетот.

Се замолуваат сите студенти да ги проверат (активираат) своите е-маил адреси од uklo.edu.mk најкасно до почетокот на наставата. Доколку имаат прашања во врска со активацијата на е-маил адресите да се обратат на следниот е-маил: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Пристап до on-line предавањата ќе добијат само студентите кои имаат запишано зимски семестар.

За таа цел им се соопштува на сите студенти дека се должни од своите валидни e-mail адреси од доменот uklo.edu.mk на службените e-mail адреси на секој предметен професор кај кого треба да ги следат предавањата, да побараат линк за пристап до on-line предавањата. Секој професор има уникатен линк. Тоа треба да се направи само еднаш, а линковите важат за сите понатамошни предавања.

Стратегија на УКЛО за реализација на наставно-образовниот процес во услови на пандемија со COVID-19 за академската 2020/2021

Кодекс на комуникација при учење на далечина

 

ИЗБЕРИ КВАЛИТЕТ, ИЗБЕРИ ТРАДИЦИЈА, ИЗБЕРИ ГО ТЕХНОЛОШКО-ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ ВЕЛЕС 

ЛИНК

             

Протокол за on-line полагање

1. Со цел непречено спроведување на полагањето, потребно е студентот да има на располагање стабилна интернет врска, компјутер (лаптоп), камера и микрофон. Студентот е должен да ја провери функционалноста на опремата пред полагањето на испитот. Поради непречено одвивање на испитот, студентот и наставникот (секој за себе), е потребно да обезбедат просторија  во која ќе има тивка и мирна атмосфера.

2.  Платформи кои ќе се користат за полагање се: Google classroom,  Google meet, е-маил или друга електронска платформа. Наставникот пред испитот (колоквиумот) до студентите ќе ги испрати соодветните линкови за пристап на платформата по е-маил по барање на студентот.

3.     Датумот и времето на полагање ќе биде објавено на огласната табла на Факултетот и на веб страницата на факултетот.

4.    Со цел идентификација на студентот постојат две опции:

Опција 1: студентот да испрати скенирана прва страница на индексот и страната во која му е запишан предметот и семестарот, по е-маил до наставникот, најдоцна 30 минути пред почетокот на испитот (колоквиумот).

Опција 2: Веднаш по вклучување на линкот за пристап, студентот ја покажува на камера прва страница на индексот и страната во која му е запишан предметот и семестарот.

По утврдувањето на идентитетот на студентот, камерата и микрофонот остануваат вклучени. Значи, студентот кој направил  идентификација односно студентот кој има валиден индекс во кој е заверен предметот и семестарот, има право да го полага испитот (колоквиумот).

5.   Пред испитот препорачливо е наставникот да го извести студентот на која платформа ќе полага и начинот на полагање.

6.   Студентот треба  да се најави на добиениот линк точно на време, за да може навремено да започне  испитот (колоквиумот). Студентот при користење на платформите треба да го користи службениот е-маил со домен УКЛО (uklo.edu.mk), а сите други студенти кои ќе се најават со друга е-маил адреса, не ќе може да полагаат.

7.     По завршувањето на идентификацијата на студентите, се преминува на испитот кој може да се организира како што одлучил предметниот наставник, и тоа на еден од следните начини:

а)     писмен испит,

б)     усмен испит,

в)  преку е-маил, со испраќање на скенирани (фотографирани) одговори на поставените прашања (на пример, решени задачи),

г)    или комбинација од претходните начини.

8.  Во текот на полагањето, камерата и микрофонот на студентот треба да бидат вклучени. Мора јасно да се гледа лицето на студентот и не е дозволено да има движење.

9.   Ако полагањето на испитот е преку електронски тест, потребно е студентот да  направи втора конекција на истиот линк на google meet од мобилен телефон со вклучена камера и истата ја насочи кон екранот на компјутерот.

9.1 Алтернативно, професорот може да побара да се вклучи и опцијата од google meet:  Present now / Your entire screen, која ќе овозможи да се гледа скринот (екранот односно е-тестот)  од компјутерот на студентот.

10.  Во случај да студентот се исклучи од воспоствената on-line врска (поради нестабилна интернет врска, прекин на електрична енергија или друга причина), тогаш наставникот одлучува за статусот на полагањето и тоа: неположен, не се јавил на испит, да дефинира оценка за одговорените прашања до моментот на исклучување или да му дозволи да го полага испитот on-line (само уште еднаш) во друг термин.

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ

За заштита на населението од вирусот Ковид-19 и за превенција од ширење на вирусот, Владата на Република Северна Македонија донесе Заклучок број 13 на 19-тата седница одржана на 14.03.2020 година, според кој се овозможува на раководното лице на институциите да ја организира работата на вработените лица преку работа од дома, без да се наруши нормалното функционирање на институцијата. Согласно со тоа, Стручната и административна служба на Технолошко-технички факултет Велес, воведува нов времен распоред на работа.

Ги замолуваме сите студенти, како и сите граѓани кои имаат потреба од контакт со Службата на ТТФВ, да не контактираат и тоа за:

1. Административни работи:

- Надица Панзова, секретар, моб. 076355265, е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

- Сашко Попов, референт на студентски прашања, моб. 075421577, е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

2. Наставни работи:

- Вонр.проф.д-р Сашко Мартиновски, продекан за настава, моб. 075421579, е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Ви благодариме на разбирањето, заедно да допринесеме во зачувување на јавното здравје!

Протокол за утврдување и постапување на јавните и приватните високообразовни установи, односно единиците во состав при изведување на испитите 

Линк за Препораки на Владата на Република Северна Македонија

Известување до студентите, единиците на УКЛО и јавноста

Телефонско советување на студентите

Информативни плакати за заштита од Ковид 19

 

За факултетот

Dipl. studenti 2014-2015.jpg

Технолошко - технички факултет Велес е образовна и научно-истражувачка институција од областа на Прехранбена технологија и биотехнологија и Нутриционизмот во рамките на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола.

 

 Факултетот развива дејност во неколку области:

  • Додипломски студии (прв циклус академски студии)

           - Прехранбена технологија и биотехнологија  

           - Нутриционизам

  • Последипломски студии (втор циклус на академски студии)

           - Нутриционизам - едногодишни

           - Нутриционизам - двогодишни

           - Управување со квалитет и безбедност на храна

  • Докторски студии (трет цуклус академски студии)

            - Иновативни технологии за храна и нутриционизам 

      Во склоп на оваа студиска програма постојат два модули:

            - Модул 1: Храна и иновативни технологии и

            - Модул 2: Храна и нутриционизам

        Времетраење на студиите е три години.

  • Научно-истражувачка работа 

 

Историја

Технолошко - технички факултет Велес е нова единица на Универзитетот „Св.Климент Охридски“ - Битола и е формирана во 2008 година. Факултетот од неговото основање врши високообразовна дејност - додипломски студии, како и научно-истражувачка и применувачка дејност од научните полиња на прехранбената технологија, биотехнологијата и нутриционизмот. Во 2009 год. отвора и последипломски студии, а во 2015 год. во тек е акредитација на докторски студии. Со отворањето на оваа високообразовна единица во составот на УКЛО се етаблира факултет кој е комплетно фокусиран на едукација на инженерски кадар.

План за реализација на настава 

Прв циклус студии

Втор циклус студии

Трет циклус студии

 

loader

 

iKNOW moodle  Tempus mon   

Go to top